Adoptie Procedure
Als u interesse heeft in een van onze honden kunt u contact met ons op nemen.
Wij doen eerst een intake gesprek mocht deze positief zijn mailen wij u het vragenformulier, nadat deze door ons is nagekeken nemen wij contact met u op om u te laten weten of er wel of geen match is. Mocht er een match zijn bespreken wij het verdere verloop van de adoptie en wordt het adoptie traject ingang gezet. Zoals het maken van een afspraak voor een huisbezoek en de datum van aankomst van de door u geadopteerde hond. Zodra de adoptievergoeding is voldaan sturen wij u het adoptiecontract op. Als de hond al in Nederland verblijft bij een gastgezin maken wij een afspraak met het gastgezin voor een bezoek aan de hond.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat wij geen match zien. Dit is geen leuk nieuws natuurlijk! Toch proberen wij, met alle kennis die we hebben, herplaatsing of eventuele problemen te voorkomen. Een afwijzing is nooit een persoonlijke kwestie of op één argument gebaseerd. We bekijken iedere screening met 5 personen en iedereen moet hierin gelijkgestemd zijn. Zo blijven wij een sterk team in de samenwerking. Over een eventuele afwijzing in discussie gaan heeft geen enkele zin.
Na de adoptie wordt u na een aantal weken gebeld door de medewerkster van onze nazorg.
Mochten er tussentijds vragen zijn of mocht er zich een probleem voordoen proberen wij samen met u het probleem op te lossen.
Soms komt het voor dat de situatie voor de hond en zowel de adoptant onhoudbaar is. In zo'n situatie herplaatsen wij de hond. Dit kan meteen zijn maar als er geen gastgezin is kan dit langer duren.
Voor hulp kunt u ook contact op neen met Kynoplus. Zei hebben veel ervaring met honden uit het buitenland.
Honden Ziektes
Leishmania
Leishmania is een ziekte die door zandvliegjes wordt overgebracht en (nog) alleen maar rondom de Middellandse Zee en zuidelijker voorkomt. Het is een ziekte waar een hond meestal niet meer vanaf komt maar goed te behandelen is met o.a. Allopurinol. Preventie is gebaseerd op voorkomen van steken door zandvliegjes en dat kan bijv. met behulp van de Scalibor tekenband.
Leishmania bij de hond wordt veroorzaakt door de eencellig parasiet (protozo) Leishmania Donovani. Deze parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. De parasiet nestelt zich in verschillende plekken in het lichaam, met name in het beenmerg en lymfeknopen van de hond. De zandvlieg die de Leishmania protozo bevat, houdt zich overdag verscholen, maar rond zonsondergang komen zij te voorschijn. De hond wordt gebeten en de Leishmania komt in het bloed van de hond terecht.
De zandvlieg komt nog niet in Nederland voor, daarvoor is het hier gemiddeld te koud. Echter; gezien de toename van vroeger (sub)tropische aandoeningen zoals hartworm en Babesiose, is het zeer waarschijnlijk dat dat niet al te lang op zich zal laten wachten. Het probleem van de aandoening is dat het ziektebeeld en het verloop van hond tot hond zeer kan verschillen.
Sommige honden krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben. De parasiet kan zich inkapselen in milt lever, maar ook in beenmerg en/of lymfeklieren. Op zo'n moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test. Maanden tot jaren later kan de ziekte "wakker " worden en gaat de hond pas symptomen vertonen. Of en wanneer de ziekte actief wordt hangt af van de individuele afweer van de hond. Alle honden in het Middellandse Zeegebied worden vroeg in hun leven door de zandvlieg gestoken en zullen afweerstoffen bij zich dragen. De ziekte kan dan na enkele weken tot jaren (zeven jaar of langer) tot uiting komen. Het treft dan vooral honden met een zeer laag immuunsysteem.
Ook al is de hond getest en negatief bevonden is, wil dat niet zeggen dat de hond niet jaren later - tot 7 jaar - alsnog de ziekte kan krijgen.
Leishmaniose is een van de moeilijkste ziektes om te herkennen aan de hand van symptomen omdat het zo'n divers ziektebeeld kan hebben. Bovendien kan de hond drager zijn (positief) zonder ooit ziek te worden.
Afhankelijk van de organen die aangetast zijn door de parasiet en het stadium van de ziekte, kunnen er verschillende ziekteverschijnselen optreden:
Algehele toestand van de hond:
- Geleidelijke toenemende lusteloosheid
- Gewichtsverlies ondanks dat hij goed eet of zelfs veel meer eten krijgt.
- Bewegingsproblemen-gewrichtsklachten.
- Koorts
- Slaapzucht
- Bloedarmoede (bleke slijmvliezen)
- Lymfeklieren vergroot, vooral in hals- en knieholte
Huidklachten:
- Droge schilferige huid en wondjes die slecht/niet genezen
- Kale plekken: oren, de neus/rond de ogen + symmetrischekaalheid op lichaam en/of hoofd
- Roze ooglidranden en-of rond de neus en kale plekjes achterop de oren
- Korsten en kloven aan neusspiegel en voetzooltjes en zweren op de huid en in de slijmvliezen
- Rode geïrriteerde huid / blauwe plekken
Bloed:
- Totaal eiwitten: vrijwel altijd verhoogd
- Albuminegehalte: vaak verlaagd
- Hematocriet waarde: vaak verlaagd
- Leukocyten: meestal normaal
- Nierinsufficiëntie (grootste doodsoorzaak van Leishmaniose)
- Leverschade
Overige:
- Droge neus / neusbloedingen/
- Chronische oogontstekingen
- Diarree, soms constant en soms wisselend
- Afwijkingen aan de nagels, snelgroeiend of erg dik/hard
Ehrlichiose
De Ehrlichiose parasiet wordt overgedragen door teken. Er zijn vele verschillende Ehrlichiose soorten.
De teken die de Ehrlichiose parasiet overbrengen kunnen ook andere parasieten overbrengen Het komt regelmatig voor dat een hond niet alleen met Ehrlichiose is besmet, maar ook met Babesia, Hepatozoon en/of Bartonella. De bacteriën dringen witte bloedcellen binnen. Bestrijden kan met medicijnen. Het gebruik ervan varieert van drie weken tot een paar maanden. In sommige gevallen wordt uw hond opgenomen, omdat een infuus en bloedtransfusies uw dier een betere kans geven om te genezen. De vooruitzichten voor uw hond zijn erg goed als de tekenziekte vroeg is opgemerkt. wat niet altijd makkelijk is door de vaak vage symptomen die ook op de ziekte Leishmenia lijken.
Als de ziekte laat is ontdekt of niet wordt behandeld, dan is de afloop in de meeste gevallen dodelijk.
Hartworm (Filariose)
Hartworm wordt door muskieten overgebracht. Honden die gestoken worden kunnen besmet raken met larfjes van de hartworm. Als er geen behandeling plaatsvindt kunnen de honden uiteindelijk sterven door de grote hoeveelheid wormen die zich vastzetten in en rond het hart. Een hond kan jarenlang zonder klachten een hartworm bij zich dragen, maar op een gegeven moment krijgt de hond klachten (met name longproblemen) en kan hij/zij er ook aan overlijden. De parasiet is gelukkig goed te bestrijden met de juiste medicijnen waarna de hond er helemaal vanaf is.
Giardia
Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en de kat.
Hoewel een infectie bij veel dieren nauwelijks klachten geeft, kan de parasiet bij sommige dieren een
hardnekkige, terugkerende diarree veroorzaken.
In de omgeving van de patiënt kan de parasiet langdurig aanwezig blijven. Het komt daarom veel voor dat een hond of kat zicht opnieuw besmet. De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen.
Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch
(langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig. Dieren kunnen afvallen.
Dieren met diarree en Giardia kunnen worden behandeld met Metronidazol of Fenbe ndazol. Omdat
gezonde dieren in de omgeving de parasiet ook kunnen uitscheiden, en uw zieke dier opnieuw kunnen besmetten, raden wij u aan om alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.